Departament de Llatí de Pedreguer

16 feb.

Repte: la 4ª etapa de l’assassí

Esther, Lídia, Noèlia i Mireia… molt bé! S’ha notat que estàveu treballant Frankenstein a Anglès, oi? Copie la resposta de Mireia als reptes de la tercera etapa:

La primera parada de l’assassí és la Villa Diodati, a la vora del llac Leman (o llac de Ginebra) on l’escriptora Mary Shelley va residir durant un temps i on va concebre la idea del que després seria la seva principal obra.

L’obra és Frankestein que tracta d’un jove, Victor Frankenstein, que és un estudiant de medicina que un dia es trasllada a Gran Bretanya per completar els seus estudis. Allí s’apodera d’ell la idea de retornar un cos humà mort a la vida, i es tanca durant molt de temps a un laboratori fins que aconseguix crear el seu objectiu. Però, una vegada creat, a causa de l’horrible aspecte del que ell anomenarà “monstre”, l’abandona. Passa un temps preocupat per la idea que la seua creació està viva i descobrix que membres de la seua família estan morint en mans del monstre. Aquest el va a buscar i l’obliga a que cree una companya perquè es troba sol i vol estar amb més gent, però en l’últim moment, Frankenstein, que no vol un altre monstre com aquest al món, decidix no fer-ho i el monstre es queda sol. Aquest jura venjar-se dels humans i els declara la guerra. Frankenstein decideix perseguir-lo fins la mort, i acaba morint. Quan el monstre s’assabenta, també es mor, suicidant-se.

Aquesta història està basada en el mite grec de Prometeu.
Prometeu és un dels set titans i va ser conegut com el creador, benefactor i amic de la humanitat. Junt al seu germà Epimeteu va rebre l’encàrrec de crea la humanitat i de proveir tots els éssers vius de la terra els recursos necessaris per a sobreviure. Epimeteu va concedir atributs com el valor, la força, la rapidesa, a demés de plomes, pell i altres elements protectors. Quan va arribar el moment de crear un ser que fora superior a la resta, es va adonar que ja no li quedava res que concedir i es va vore forçat a demanar-li ajuda a Prometeu. Ell, per a fer als homes superiors als animals els va donar la facultat de caminar de peu igual que els déus. Després els va atorgar el foc que era el do més valuós que qualsevol que hagueren rebut els animals. Aquesta i altres accions van fer enfadar Zeus i aquest va fer encadenar Prometeu a una roca del Càucas on era atacat tots els dies per un àguila que li devorava les entranyes i tornaven a créixer-li cada nit. Finalment va ser alliberat per Hèrcules.
Prometeu va ser un creador que va acabar sent màrtir, com Frankestein.

La capital de la zona on es troba la Villa Diodati és Ginebra. Aquesta és la paraula que es troba oculta en la cita en llatí:
Ad Geneva(m) extremu(m) oppidu(m) Allobrogu(m) quam maximis itinerib(us) pervenit.
I aquesta frase es troba envoltant el retrat de Juli Cèsar, emperador romà, que es troba a una plaça d’aquesta ciutat.

Però el nostre assassí ja havia pegat a fugir i avui, mentre tafanejava per la xarxa m’ha enviat açò:

Ui, ui, ui… quina por! Quasi m’agafen! Bé… d’il·lusió també es viu… Ara tenia ganes de relaxar-me i he anat a prendre els banys allà on s’adorava a Sul, deessa que no és romana, però que s’assembla. I com que sóc tan xulo, us deixe fins i tot una imatge:

Després del banyet, m’hi acostaré a un lloc, a la mateixa ciutat, dedicat a la memòria d’una escriptora, els llibres de la qual són força cinematogràfics, per la quantitat de films que han estat adaptats basant-s’hi. Finalment, aniré al costat d’aquest edifici a veure’n un altre d’eixa època que suposadament tant coneixeu, il·lusos!

[Ah, l'estàtua que m'he emportat va ser salvada "in extremis" de la desfeta d'una famosa guerra]

Atenció, preguntes:

  1. En quina ciutat està el xulo?
  2. Què té a veure la deessa de la qual parla, amb els déus romans?
  3. Quin centre ha visitat després? A quina escriptora està dedicat? Compara l’educació greco-romana amb la de l’època d’aquesta escriptora. Reflectia l’obra d’aquesta eixe ideal d’educació de l’època?
  4. Quin és l’edifici que ha visitat al final?
  5. Què s’ha emportat l’assassí? Una estàtua amb més de 3000 anys que representa a una divinitat grega i que va ser rescatada per algú d’una ciutat que va patir una guerra famosa.

I, com sempre, m’ho doneu a mi, o ho envieu per mail o formulari. Teniu fins el 14 de març.

Salutem plurimam!

2 Responses to “Repte: la 4ª etapa de l’assassí”

  1. 1
    Esther Riera Says:

    weno, ací et deixe el repte! :)

    1. El “xulo” es troba a la ciutat de Bath, ciutat situada al sur-oest d’Anglaterra, en el comptat de Somerset, coneguda pels seus balnearis termals, en tres manantials.
    2. L’assassí ha anat a “relaxar-se” al manantial “aquae sulis” de la ciutat de Bath, manantial principal per als Celtes, i dedicat a la deessa Sulis (Cabar Sul) , que la mitologia romana identifica com Minerva, deessa de la saviesa, les arts, les tècniques de guerra, i protectora de Roma i patrona dels artesans. En la mitologia grega, es correspon amb Atenea. Els romans ocuparen possiblement Bath poc després de la invasió de Britania (posterior Gran Bretanya) en l’any 43 a.C. Durant el domini d’aquests, la ciutat va ser nomenada Aquae Sulis (aigües de Sulius). En aquest període es construïren grans edificis per a les termes, incloent la Gran Terma.
    3.Després ha visitat el “Jane Austen Centre”, un dels museus dedicats a la novel•lista britànica del segle XVIII-XVIV, situat en Bath. Es un museu públic situat en una casa georgiana en Gay Street,40, uns metres abans del número 25, on va residir Austen en 1805. Un altre museu dedicat a Jane Austen (encara que no és el demanat en aquest repte), és el “Jane Austen’s House Museum”, que es troba en la cabanya de Chawton, en Hampshire, lloc on va viure l’escriptora des del 1809 fins al 1817.
    L’únic que puc comentar respecte a les educacions de cada època, és el paper que feia la dona en cadascun: En l’època grecorromana les dones no rebien ninguna educació acaèmica, mentre que en el temps de Jane Austen ja hi havien escoles per dones, encara que estaven mal vistes i no tenien un grau educatiu molt alt. Respecte a l’obra d’Austen, defén la novel•la com a gènere de qualitat, i les seues novel•les aspiren per una educació liberal per a la dona. En les seues novel•les representa personatges ficticis, poc comuns, encara que els exposa als lectors com a normals, remarcant aspectes cotidians, de la vida real, donant-li molta atenció al detall i a les descripcions realistes de personatges i llocs.
    Respecte a l’ideal d’educació, Jane Austen volia transmetre missatges instructius que senyalaren el bon comportament, aportant una mena d’experiència fictícia, encara que sempre mantinguent els principis clàssics de verosimilitud, és a dir, que anara d’acord amb la realitat i que oferira una història on els elements que la constituïren estigueren subjectes a la veracitat dels fets que es narraven.
    4 L’edifici que ha visitat al final és “the circus”, famós exemple de l’arquitectura georgiana(època de Jane Austen),iniciat en 1754 i acabat en el 1768 . El nom vé del llatí “circus”, anell o cercle. Es un gran espai circular rodetjat de grans cases urbanes. Va ser dissenyat per l’arquitecte John Wood, i acabat pel seu fill
    5. Pense que l’estatua que s’ha emportat l’assassí és l’anomenada “Atenea Partenos”.

  2. 2
    Sergi Says:

    OK Mackay…
    Només al final vas errada: estàs molt prop de saber quina estàtua s’ha emportat, però no és exactament eixa: si consultes ací, veuràs que és massa gran i no té tants anys com la que porta l’assassí

Leave a Reply

© 2024 Departament de Llatí de Pedreguer | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Powered by Wordpress, design by Web4 Sudoku, based on Pinkline by GPS Gazette