Departament de Llatí de Pedreguer

27 oct.

Accepta el repte 06/07, primus.

Avui comencen els reptes de la temporada.

Recordeu que els podeu respondre de diferents maneres:

· als comentaris a aquest article (es faran públics el dia 23 de novembre);

· en suport "clàssic" (en paper al professor);

· mitjançant correu electrònic: iespedreguerllati@yahoo.es;

· mitjançant el formulari de la web del Departament.

En tots els casos el termini és el 23 de novembre.

No oblideu posar les fonts d"informació.

Ah! El repte és obert a tothom, no només als alumnes de les nostres assignatures; això sí, els nostres alumnes tindran gratificació qualificadora; els altres només el "plaer" d"investigar i aparèixer als resultats… a no ser que els seus profes els premien d"alguna manera (;-).

Anem-hi

L"ASSASSINAT DEL COL·LECIONISTA D"ART

En Lluís Tambul ha aparegut mort a la primera planta de sa casa, un luxós palau del S. XIX. En Lluís estava podrit de diners. Col·leccionava art, bàsicament del S. XVI, i concretament de l"època manierista. I ha aparegut mort sota l"obra que més s"estimava (de Bronzino), aquesta:

 

A la planta baixa, a l"hora de la mort, hi havia reunió familiar, 7 persones, que, com veurem, disposaven d"un bonic mòbil totes elles.

Per l"escenari del crim ja han passat l"Horatio, en Mac i, fins i tot, en Grissom, però se n"han anat amb les mans buides: no han trobat ni una miserable epitelial (què dimonis voldrà dir epitelial?), cap resta de bactèries, virus o toxines aclaridores (per què caram es diran bactèries, virus i toxines?), ni una petitona crisàlide (eixe nom que voldrà dir?), ni una larva d"insecte aclaridora (larva?)… en fi, ni un rastre d"ADN (què serà això de desoxirribonucleic?)… I el Grissom, a més, s"ha quedat una estoneta estranyat, preguntant-se (mera curiositat, ja que no sembla tenir res a veure amb el cas) què pinta eixe colom al raconet de sota a l"esquerra del quadre.

Ara t"han cridat a tu i tens al davant als possibles assassins:

 • Sadurní, un home d"uns 60 anys, germà del finat, i que era ridiculitzat a la feina pel mort, que tenia el càrrec de director executiu; casat amb
 • Mylita, esposa molt més jove que ell i que es gitava amb el mort, del que esperava heretar una immensa fortuna… sempre i quan canviés el testament (cosa que no sabia si havia fet); si no era canviat, la fortuna anava a parar a
 • Plaerdemavida, la filla de Lluís i casada amb
 • Otel·lo, que, fent honor al seu nom, desconfiava del sogre, per tal com pensava que es beneficiava a la seua pròpia filla; amb la seua muller tenen tres fills:
 • Mª Dolors i Mendy (bessones), conegudes com Dolo i Mendàcia, per la tendència a dir mentides; estan convençudes de les teories del seu pare, al que idolatren; germanes d"
 • Eleuteri, el dels rínxols d"or, enamorat, segons els interrogatoris, de sa mare i que, com no, també comparteix la teoria de son pare.

Com pots veure, una joieta de família. Només disposes de les pistes que puga donar el propi mort: és un gran amant de la cultura grecollatina i de l"art del XVI, i aprofitant això ha deixat un senyal identificant l"assassí. La resposta estarà possiblement al quadre; curiosament té el mateix nombre de personatges que la família sospitosa:

 • Identifica cada membre de la família amb un personatge del quadre, raonant els motius.
 • Segurament el quadre et portarà a l"assassí (o assassina). Qui és?
 • I de postres, aclareix als senyors CSI tots els dubtes que s'han plantejat, o, si no, no podran dormir. Recorda que no volen definicions, això ja s"ho saben (són CSI), el que volen saber és per què dimonis es diuen així eixes paraules i no d"altra forma. Ja saps, allò de l"etimologia.

Que t"ho soluciones bé!

Saluete!

 

3 Responses to “Accepta el repte 06/07, primus.”

 1. 1
  lytta vesicatoria Says:

  Els comentaris que apareixien a l’anterior bloc es poden trobar ac?: http://cyberiespedreguerllati.zoomblog.com/comments/89648

 2. 2
  lytta vesicatoria Says:

  Tamb? ens ha contestat, via mail, Marta, alumna de Charo. Gr?cies per participar, i encara pots perfeccionar-ho.

 3. 3
  la copa de Medea Says:

  EXERCICI
  PRIMERA PART
  L’assassinat del col.leccionista d’art
  - Identificació dels personatges:
  1- Sadurní és el TEMPS: home alat, barbut de pel blanc, vell,musculós. El seu atribut aquí: el RELLOTGE de sorra damunt el muscle. Sosté una tela de color blau ultramarí.No sabem si tapa o destapa l’escena. Pot significar: el temps esborra tota passió, i ho simbolitza cobrint l’escena amb la tela.
  2- Mylita és la figura femenina de l’extrem de l’esquerra, sols es veu el cap i de perfil. Pot representar la BOGERIA. També agafa la tela, en un gest d’intentar cobrir o descobrir l’escena, o bé la seua expressió atemorida pot indicar que tracta de cobrir eixa escena amorosa-eròtica per a que el PARE TEMPS no la puga veure.
  3-Plaerdemavida és la figura central femenina: la deessa VENUS, que representa l’AMOR .La seua pell de color blanc mostra l’ideal de bellesa del’època. Porta una POMA d’or a la seua mà esquerra: un dels seus atributs habituals, i que ,segons el mite grec, hi estaven escrites aquestes paraules ” per a la més bella”, i que va guanyar aquesta poma en el que es considera el primer concurs de belles, a mans del troià Paris, desitjós de veure nuetes tres divinitats femenines de l’Olimp. A la mà dreta porta una FLETXA, considerada l’arma preferida de Venus com del seu fill Cupido ( aquí Venus li ha agafat la fletxa al seu fill ( gest que al.ludeix a un engany). Cal notar que el sexe femení no està dibuixat.
  4-Otel.lo serà Cupido: fill de Venus: aquí apareix abraçant la seva mare.Porta part dels seus atributs: les ALES ( Cupido és una figura alada), i es veu part d’una corretja a l’esquena( es suposa que ahí ha de portar el buirac i dins les fletxes).
  Cal notar: la mà esquerra de Cupido agafa la diadema de la seva mare amb intenció de traure-la; la mà dreta agafa el pit de l’esquerra de Venus i entre els dits surt o juga amb el mugró ( és un gest atrevit i molt eròtic).
  Al seu peu : un colom: l’au símbol de Venus
  5- Les bessones:
  a- Dolors serà la figura femeninina de la part esquerra: està com rabiosa i crida agafant-se el cap amb les mans.Pot representar la GELOSIA, o també la personificació d’una malaltia venèrea: la sífilis, que es va convertir en epidemia al s.XVI a Europa.
  b-Mendy és la figura femenina de la dreta: és una dóna amb cos de rèptil ( és un mostre en realitat: una jove vestida de verd però el cos amb escames de peix, garres de lleó i cua de serp o dragó), i amb les mans en posició invertida . la mà esquerra ( que es considerava la mà del dimoni) ofereix un panal de mel; la mà dreta ( la del Senyó, es a dir, la bona) amaga un petit animal verinós. Aquesta figura, per tant, representa l’ENGANY, el FRAU.
  6-Eleuteri: figura masculina de la dreta que representa a un xiquet, nuet ,cabells rossos i rulls, sonrient que porta en les mans pètals de rosa a punt de llançar-los sobre els amants.La ROSA és la flor predilecta de Venus ( passió, amor, dolor). A partir d’ el Renaixement les seves espines s’associaven al dolor que podia causar l’amor. Aquet xiquet pot simbolitzar la part feliç de l’amor. Al turmell dret porta una cadena.

  FINAL:
  ës possible que l’assassina siga : VENUS: a la mà dreta porta una fletxa, com si l’haguera tret d’algun lloc: un cos?, un buirat?
  ( hem de notar que no s’ha dit de quina manera va morir el senyor LLuís).

  Espere que la recepció d’aquet informe siga satisfactori i productiu per Horatio i els seus company.

  Paula. La copa de Medea.

Leave a Reply

© 2023 Departament de Llatí de Pedreguer | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Powered by Wordpress, design by Web4 Sudoku, based on Pinkline by GPS Gazette